چهارمین پیشرویداد لندتک ایران با عنوان «نقش و جایگاه لندتک و لون تک در صنعت فینتک» با ارائه محمدرضا جمالی، مدیرعامل شرکت نبضافزار، بعدازظهر دوشنبه هشتم مردادماه در قالب وبینار برگزار شد.
جمالی در ابتدای سخنانش با بیان اینکه استفاده نادرست از لغات و فناوریها مشکلزا میشود، گفت: «برای مثال در زبان ما سیستم هوشمند هم به معنای سیستم اسمارت است و هم به معنای سیستم مبتنی بر هوش مصنوعی؛ در حالی که این دو معنای بسیار متفاوتی دارند.»
لندتک در مقابل لونتک
مدیرعامل نبضافزار اظهار کرد: «در سالهای اخیر با واژههای زیادی آشنا شدهایم و در استفاده از آنها باید دقت کنیم. «لندتک» و «لونتک» با وجود شباهتهایشان، تفاوتهای بسیاری دارند. در لندتک از ابزارهای دیجیتال پرداخت و پلتفرمها برای قرض دادن به کاربر استفاده میشود و سودی نمیگیرند، ولی در لونتک از انواع ابزارهای پرداخت سنتی یا دیجیتال برای وامدهی استفاده میشود و کاربر باید سود پرداخت کند.»
جمالی تأکید کرد: «بانکها باید در نرخ بهره سه فاکتور اساسی را در نظر بگیرند که شامل هزینه تمامشده پول، هزینه عملیاتی و ریسک و زیان ناشی از آن است. وقتی میزان بهره در کشور زیاد باشد، با ایجاد مشکل در تولید، سرمایهگذاری و رشد اقتصادی را از بین میبرد.»
او افزود: «لندتکها در ارائه وامهای خرد با ریسک کم کمک میکنند. در وامهای بزرگ مسئله ریسک مطرح است و در بسیاری اوقات لندتکها وارد وامهای بزرگ نشدهاند. در مقابل، لونتک به کاهش ریسک در وامهای بزرگ و نرخ نکول کمک میکند.»
تشابه و تفاوت لندتک و لونتک
جمالی با اشاره به تشابه و تفاوت لندتک و لونتک بیان کرد: «هر دو مفهوم در وامدهی کاربرد دارند و در هر دو از فناوریهای هوشمند استفاده میشود. فناوری در لندتک فراتر است و تمام فرایند وامدهی را دیجیتال کرده، اما در لونتک از فناوری برای مدیریت فرایند وام استفاده میشود. در lending سود وجود دارد، ولی در borrowing سود بسیار کم است یا اصلاً وجود ندارد.»
مدیرعامل نبضافزار اظهار کرد: «در لندتک و لونتک از پلتفرمهای دیجیتال، هوش مصنوعی و بیگدیتا استفاده میشود. با این حال در لندتک از فناوری برای بهبود فرایند وامدهی استفاده میشود، اما در لونتک فناوری برای مدیریت ریسک به کار میرود.»
ریسک در لندتک
جمالی با اشاره به این موضوع که قوانین شریعت مسئله مهمی است و فعالان لندتک باید مراقب آن باشند، گفت: «اگر این نکته رعایت نشود، کسبوکارها به مقیاسپذیری نخواهند رسید. در ایران فقه قدرت زیادی دارد و همیشه میتواند اعمال شود. ریسک قوانین شریعت و مسئله ربا در لندتکها وجود دارد.»
او افزود: «دسترسی به پول، حتی در مبالغ خرد، به فردی که شایستگی لازم را ندارد به معنای قدرت دادن به فردی است که میتواند به جامعه آسیب بزند. لونتک نیز ریسک تطبیق با شریعت را دارد که برای حل کردن آن باید از راهحلهای شفاف استفاده کرد تا قوانین رگولاتوری رعایت شود.»
به گفته مدیرعامل نبضافزار، در لندتک ریسک به وامدهنده تعلق میگیرد، ولی در لونتک این ریسک شامل حال مؤسسه و قرضگیرنده وام میشود. وقتی ریسک به وامدهنده تحمیل شود، مبالغ باید خرد باشد تا مشکلی به وجود نیاید. وامدهنده با ایجاد بازارهای ثانویه میتواند ریسک را کاهش دهد.
جمالی ادامه داد: «در کشورهای با بهره زیاد مانند ایران، طراحی نادرست باعث ایجاد مشکل برای قرضگیرندهها میشود و به این ترتیب دسترسی برای سطوح پایین جامعه کمتر میشود. طراحی نادرست باعث ناپایداری نیز میشود.»
او افزود: «وقتی طراحی درست باشد، فشار کمتر میشود و نرخ بهره نیز کاهش مییابد. نمونه طراحی درست را در پلتفرمهایی میتوان دید که به کاربر به جای پول، اعتبار میدهند. در این حالت تولید ناخالص داخلی نیز انجام میشود.»
توسعه پایدار با لندتک و لونتک
مدیرعامل نبضافزار با تأکید بر این نکته که قوانین مخالف پولشویی و شناخت مشتری باید در لندتک با دقت انجام شود، گفت: «به همه توصیه میکنم در هر کاری خودتنظیمگری انجام دهند. هر کاری باید اخلاقی، اقتصادی و سازگار با محیط زیست باشد.»
به گفته جمالی، سازمان ملل هفده محور توسعه پایدار تعریف کرده که یکی از آنها از بین بردن فقر است. فقر دشمن همهچیز است و حتی در شریعت نیز بر این موضوع تأکید شده است.
او هدف اول لندتک را از بین بردن فقر دانست و بیان کرد: «اگر لندتکی در این راستا کار نمیکند باید در امور خود تجدیدنظر کند. تمرکز لونتکها بر حذف اختلاف طبقاتی است.»
مدیرعامل نبضافزار انتقال دیجیتال را انتقال از کاغذ به بیت و جریان داده برشمرد و افزود: «برای انتقال دیجیتال باید انطباق با قوانین، امنیت داده، انطباق با سیستمهای موجود و مسائل شریعت را در نظر گرفت. همچنین باید به فلسفه لندتک و لونتک توجه کرد.»
جمالی فلسفه لندتک را اصلاح دسترسی و کارایی در فرایند وامدهی دانست و گفت: «با این حال فلسفه لونتک سرویسدهی و مدیریت وامها به شکل مناسب است. تأثیر لندتک و لونتک بر شاخص کلی اقتصاد باید با توجه به مسائلی همچون نرخ بهره، تورم و میزان بیکاری در جامعه گزارش شود.»
او خاطرنشان کرد: «وقتی رشد اقتصادی در جامعه رخ دهد، بیکاری کمتر میشود و تولید ناخالص داخلی افزایش مییابد؛ البته به شرطی که طراحی درست انجام شود.»
رویداد بزرگ لندتک ایران مورخ ۱۷ و ۱۸ مردادماه در سالن هزارنفره ضرغام با حضور فعالان اکوسیستم لندتک، پرداخت و مالی برگزار خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید