پویان عطاآبادی، مدیر اجرایی آبانک، در سخنرانیاش در روز اول رویداد بزرگ لندتک ایران از نحوه و هدف شکلگیری آبانک گفت. به گفته او در آبانک همیشه موضوع لندتک مدنظر بوده است. قصد آنها راهاندازی یک پلتفرم ارائه تسهیلات است زیرا یکی از مأموریتهای بانکداری نوین یا نئوبانک، همان اعطای اعتبار و تسهیلات است. در این راستا عطاآبادی از راهاندازی سرویس ارائه تسهیلات در آبانک تا پایان شهریور خبر داد. وی همچنین از افزایش ۳۵درصدی دسترسی کاربران به بانک به واسطه آبانک گفت.
ارائه تسهیلات زنجیره ارزش و زنجیره خدمات نئوبانک را تکمیل میکند
او معتقد است اینکه افزودن قابلیت تسهیلات به نئوبانکها و بانکهای دیجیتال به مارکتینگ، جذاب باشد یا نه و اینکه باعث افزایش تعداد مشتریان شود یا خیر به بیزینسپلنی بستگی دارد که نئوبانک از ابتدا ترسیم میکند. به گفته او بعضی نئوبانکها براساس یک رابط کاربری ناب، جایگاه خود را پیدا میکنند و بعضی هم به دنبال ارائه خدماتی مثل تسهیلات و BNPL میروند تا خلق ارزش افزوده اتفاق بیفتد. او افزود: «نمیگویم که این تنها راهکار است، ولی ارائه تسهیلات میتواند یکی از راهکارهای جذب مشتری و تکمیل زنجیره ارزش و زنجیره خدمات نئوبانک باشد.»
از نظر عطاآبادی تکیه آبانک، صرفاً بر تسهیلات نیست. او در این باره گفت: «ما با رابط کاربری خاص آبانک و خدمات ویژهای که در افتتاح حسابهای مختلف و متنوع صورت میگیرد، میخواهیم راهکاری ایجاد کنیم که بهعنوان Daily Bank یا «بانک مصرف روزانه» شناخته شویم. یکی از چیزهایی که باورپذیری این قضیه را آسان میکند، همان کارتهای زیبایی است که برای «آبانک» طراحی کردهایم که نوعی هنر به شمار میرود. کاربران بهصورت خودجوش در فضای مجازی به یکدیگر اطلاعرسانی میکنند. مردم این کارتها را خیلی دوست دارند و آنها را به یکدیگر معرفی میکنند.»
او درباره قابلیتهای نسخه جدید آبانک اضافه کرد: «قابلیتهای خاصی مثل خدمات خودرو، امتیازدهی راننده و ریسکپذیری راننده در نسخه جدید آبانک افزوده شده است. مطمئن باشید که این موارد در آینده افزایش مییابد و بهمرور تبدیل به یک بانک روزانه کاربران میشود. اگر تسهیلات هم در کنار آن باشد، کمک زیادی خواهد کرد.»
فراگیری مالی، مأموریت اصلی یک نئوبانک است
عطاآبادی درباره تأثیر افزودن تسهیلات بانکی به پلتفرم آبانک و کمک آن به فراگیری مالی تشریح کرد: «وام همیشه متعلق به قشر خاصی از مردم بوده؛ همیشه به کاربرها سخت میگرفتهاند. به نظرم هرچه این راهکار آسانتر و عامهپسندتر شود؛ برای جامعه دردسترستر خواهد بود و میتواند به تحقق فراگیری مالی کمک کند. مردم ما قبلاً برای کالاهای بادوام، مثل کالای دیجیتال، وام میگرفتند. حالا فرض کنید که این وام برای حوزههای دیگری مثل گردشگری یا درمان نیز قابل استفاده باشد؛ چقدر به فراگیری مالی کمک کند؟ فرضاً فردی از دورترین نقطه ایران، به دلیل نداشتن نقدینگی، از درمان بیماریاش بازمیماند، ولی وقتی تسهیلات آسان و راحت در اختیارش باشد میتواند هزینه درمانش را تأمین کند. هدف ما این است که بستر تسهیلات را در حد وسعمان برای مردم پیادهسازی کنیم. به نظر من فراگیری مالی، مأموریت اصلی یک نئوبانک است.»
مدیر اجرایی آبانک درباره اینکه «آبانک» چقدر دسترسپذیری مردم را به بانک آینده افزایش داده است بیان کرد: «وقتی یک کاربر در تهران یا شهرستان وارد شعبه بانک میشود؛ بسته به اینکه کارمند در چه وضعیت روحی باشد، کیفیت متفاوتی از سرویس را به او میدهد، ولی در فضای دیجیتال کیفیت خدمات را تضمین میکنی؛ کیفیت ثابت برای همه مردم. آمار و پایش ما نشان میدهد از هر صد نفر که در بانک آینده حساب باز میکنند؛ ۳۴ یا ۳۵ نفر از طریق پلتفرم آبانک آمدهاند؛ یعنی ۳۵درصد افزایش دسترسی به بانک برای کاربران محقق شده است. این کاربران قبلاً در آن بانک حساب نداشتهاند و جدید آمدهاند.»
لندتک در ایران به سمت Lending as a Platform میرود
عطاآبادی در ادامه به چالشهای رگولاتوری اشاره کرد و گفت: «رویداد لندتک، همایشی درست و بهموقع است که میتواند صدای لندتکها را تا حدی به گوش مسئولان برساند. ما درباره نئوبانک و بانکداری دیجیتال حرف میزنیم؛ با تفاوت اسم کار ندارم؛ چون این تفاوتها وابسته به رگولاتور است. عنوان نئوبانک چالشبرانگیز شده، به همین دلیل، اسمش را فقط «پلتفرم عرضه خدمات بانکداری دیجیتال» میگذارم. این پلتفرم تا حد زیادی تحتتأثیر مسیری است که رگولاتور تنظیم میکند؛ اگر سختگیری شدیدتر شود، ما نیز مثل لندتکها به مشکل برمیخوریم. امیدوارم که چنین نشود.»
از نظر عطاآبادی لندتک در ایران در سال آینده کمکم به سمت Lending as a Platform میرود و بهمرور، پلتفرمهایی ساخته میشود که با استفاده از APIهایی که از بانک یا از مؤسسات مالی – اعتباری میگیرند، دارایی مردم را توثیق میکنند.
او در پایان گفت که لندتکها میتوانند در آینده صنعت پرداخت، نقش پررنگی ایفا کنند؛ چه با ارائه خدمات BNPL، چه خدمات اعتبار و چه خرید اقساطی بلندمدت. این نوع خدمات، هم در جلب مشتری اثر دارند، هم در خلق ارزش مارکتینگ؛ یعنی بهعنوان قسمتی از ابزار بازاریابی پلتفرمهای تجارت الکترونیک، درمان، گردشگری و غیره کمک میکنند که افراد جلب شوند. لندتک بهمرور نقش پررنگتری را در صنعت پرداخت ایفا خواهد کرد و خدمات آن بهتدریج سیملس خواهد شد؛ مثلاً POS as Lending یا Point of Sales Lending یا همان «وام در لحظه خرید» میتواند یک روند امسال باشد.
دیدگاهتان را بنویسید