اهمیت سواد مالی امروز بیش از هر زمان دیگری است. سواد مالی به معنی توانایی فهمیدن، درک کردن و بهکارگیری مهارتهای مالی یا همان مدیریت پول است. اگر کسی بداند از پولش چطور به روش بهینه استفاده کند، سواد مالی دارد و این مهارت برای همه کاربردی است.
آرین افشار، مدیر ارشد رشد شرکت تارا در سخنرانی خود در روز اول رویداد بزرگ لندتک ایران سواد مالی را یکی از پنج مهارتی دانست که همه باید یاد بگیرند و بسیار مهم و ضروری است. در ادامه متن کامل سخنرانی مدیر ارشد رشد شرکت تارا را در رویداد لندتک ایران میخوانیم.
همه ما باید در زندگی رفتار مالی حرفهای داشته باشیم
آرین افشار در ابتدای سخنانش با انتقاد از آموزشهای مدارس گفت: «در مدرسه فقط به ما گفتند درس بخوان، دانشگاه برو، کار خوب پیدا کن، رشد کن و موفق باش؛ ولی هیچوقت روراست نگفتند که برو پول دربیاور و یاد بگیر با پولت چکار کنی. چون همه کارهایی که برای ما خیلی جذاب است و در فرهنگمان به آن توجه نشان میدهیم، با پول سروکار دارد. از قدیم به ما میگفتند که طرف با اعتبارش زندگی میکند. این حرف را از فرهنگ قدیم بازار به یاد داریم. اینجاست که ما را از تابوی پول دور میکنند. تصور میکنیم پول درآوردن یک کار ترسناک یا اشتباه است. این یک فرهنگ غلط است. در هر کاری که انجام میدهیم، اگر دانشگاه خوب میرویم یا شغل خوبی میگیریم، میخواهیم درآمد خوب داشته باشیم تا احتمالاً ماشین و خانه خوب بخریم و به بخشی از اهداف مادیمان برسیم؛ پس سواد مالی را باید از زمان مدرسه یاد گرفت.»
به گفته افشار، امروز در دنیا از مقطع ابتدایی تحصیل به افراد یاد میدهند که پول چیست، چطور باید پول را به دست آورد و چطور باید با پول به بهترین نحو رفتار کرد تا درآمد بیشتری حاصل شود. او با اشاره به کتاب «اثر مرکب» توضیح داد: «این کتاب به یک رفتار مالی حرفهای اشاره دارد که همه ما باید در زندگی داشته باشیم.»
سواد مالی نقش بسیار زیادی در زندگی دهکهای چهار تا هشت دارد
به باور افشار، تمام دهکهای جامعه باید بلد باشند چطور با پول خود کار کنند، ولی بین دهک چهارم تا هشتم جامعه که عموم مردم از ۱۸ یا ۱۹سالگی با ورود به دانشگاه به آن دهکها قدم میگذارند، رفتار مالی خیلی مهم است، زیرا این افراد درآمد مشخصی دارند و باید بلد باشند چطور با درآمدی معین، به پول و سرمایه بیشتری برسند یا سرمایهگذاری بهینهای انجام دهند که منجر به ارتقای داراییها شود.
مدیر ارشد رشد شرکت تارا در ادامه بیان کرد: «از دهک چهار تا هشت سواد مالی نقش بسیار زیادی خواهد داشت. نکته تلخ این است که بیش از ۷۰ درصد مردم دنیا سواد مالی کافی ندارند؛ یعنی نمیدانند پولی را که به دستشان میآید چطور هزینه و سرمایهگذاری کنند که در انتهای ماه یا انتهای فصل، درآمدی بیش از درآمد روتین به دست آورند. اما سواد مالی در کجا به کار میآید؟ اول باعث میشود تصمیمات آگاهانه بگیریم و دوم، پول خود را بهتر مدیریت کرده و پسانداز کنیم. با توجه به تورم امروز ایران، پسانداز سخت و سختتر میشود.»
بهبود نمره اعتباری، اعتماد نهادی را به دنبال دارد
همه مردم تمایل دارند ریسکهای مالی و زندگی شخصی خود را مدیریت کرده و داراییهایشان را تثبیت کنند و به جای اینکه داراییها را برای هزینه روزمره زندگی بفروشند، کنار هم تجمیع و تبدیل به اقلام بزرگتر و مفیدتر کنند. به گفته مدیر ارشد رشد شرکت تارا، مدیریت کیفیت زندگی، بهبود سلامت، سرمایهگذاری در فعالیتهای کارآفرینی و بهبود نمره اعتباری بسیار مهم است. بهبود نمره اعتباری این روزها برای همه اهمیت روزافزون دارد و ایجاد اعتماد نهادی برای هر انسانی حائز اهمیت است. بهبود نمره اعتباری باعث میشود نهادهای مختلف مثل بانکها و سازمانها بتوانند بر اساس رفتار مالی پایداری که از خود نشان میدهیم، به ما اعتماد کنند.
آرین افشار ضمن اشاره به تأثیر رفتار مالی پایدار و تکرارپذیر بر مجموع مبلغ وامی که میتوان گرفت تصریح کرد: «بهبود داراییها و در نهایت پیشبینیپذیری فردی بسیار حائز اهمیت است.»
به بیان افشار، بعد از به وجود آمدن دانش و سواد مالی، باید به راهکارهایی برای استفاده از ابزارهای مالی مثل وام، اعتبار،SCF و سرمایهگذاری خرد توجه کرد. او ادامه داد: «اگر بهعنوان یک شخص فعالیت میکنیم و اعتبار خرد و سرمایهگذاری کوچک میخواهیم، مثلاً خانههای متری بخریم، طلای گرمی بخریم و غیره. برای کسبوکار مدلهای SCF و تأمین سرمایه در گردش با نرخ بهره روزانه یا روزشمار میتواند منجر به رشد شود.»
نتیجه یادگیری سواد مالی، رسیدن به داراییهای بلندمدت است
با توجه به اینکه «تارا» دهکهای پنج تا هشت را برای تأمین اعتبار هدف قرار داده، آرین افشار مروری بر دادههای این اپلیکیشن داشت تا بتواند نکاتی را از این دادهها نتیجهگیری کند. او در ادامه توضیح داد: «عموم کاربران ما به دنبال استفاده از اعتبارشان برای هزینههای واجب زندگی هستند؛ مثلاً در ۱۰ روز آخر ماه که نقدینگیشان کم میشود، با اعتبارشان مواد پروتئینی یا FMCG و شیر و نان میخرند که باید سر سفره برود و جزو هزینههای واجب است. بخشی از اعتبار هم صرف سرمایهگذاری خرد میشود؛ مثلاً خرید طلای گرمی، خرید رمزارز و غیره. افراد به نمره اعتباری خود اهمیت میدهند چون میدانند اگر خوشحساب باشند و رفتار تکرارپذیر نشان دهند، اعتبارشان هر روز بیشتر میشود.»
از دید مدیر ارشد رشد شرکت تارا، فقط کافی است که آن اعتبار را برای همین ۱۰ روز در قانون «اثر مرکب» بیاوریم. احتمالاً در طول یک سال متوجه میشویم که هر ماه چقدر خلق ارزش کردهایم. مهمترین دستاورد این تلاشها، بالا رفتن کیفیت در تأمین مواد اولیه است. افشار افزود: «افراد با اعتبارشان اقدام به خرید کالای باکیفیتتر میکنند؛ مثلاً در ۱۰ یا ۲۰ روز اول ماه برنج هندی میخرند، ولی با اعتبار آخر ماه، برنج ایرانی میخرند. در عین حال پساندازشان منظم میشود؛ یعنی من میدانم که ۱۰ روز میتوانم با اعتبار خود زندگی کنم و درآمد آن ۱۰ روز صرف سرمایهگذاری شود.»
او در پایان گفت: «برای من نتیجه یادگیری سواد مالی، یک جمله ساده است: قدمهای کوچک، آگاهانه و باثبات برای رسیدن به هدفی که میتواند داراییهای بلندمدت مرا بسازد.»
دیدگاهتان را بنویسید